Qui som

Història

 

  2004

Neix Guifi·net.

Un projecte social i tecnològic de telecomunicacions a la comarca d'Osona (Catalunya) amb la voluntat de resoldre les dificultats d'accés a Internet de banda ampla a les zones rurals, fruit del desinterès de les operadores tradicionals en voler connectar aquests buits de cobertura.
Un grup de veïns i veïnes van decidir autoorganitzar-se de manera voluntària començar a connectar les seves cases, granges, empreses o edificis públics a través d'una xarxa de radioenllaç. Interconnectant, doncs, diversos punts geogràfics per poder tenir accés a Internet a través del què anomenarien Xarxa de Comuns Oberta, Lliure i Neutral.

El projecte va anar creixent i sumant persones i empreses que farien créixer la xarxa. Ja fós instal·lant antenes, donant suport tècnic, compartint internet i/o connectant-se a la xarxa.

 

   2007

El projecte rep el Premi Nacional de Telecomunicacions de la Generalitat de Catalunya.

 

    2008

Neix la Fundació Guifi·net gràcies a un grup de persones usuàries de Guifi·net que van decidir organitzar-se formalment i donar entitat jurídica al projecte per tal de poder promoure la xarxa arreu del territori a través d'una infraestructura híbrida (radioenllaç i fibra òptica) en igualtat de condicions per a totes les persones. En definitiva, fer arribar l'accés a Internet per eliminar la bretxa digital entre zones urbanes i rurals.


   

  2009

Degut al creixement constant del projecte, tant en nombre de persones usuàries, d'empreses instal·ladores, d'operadores que ofereixen serveis d'accés a Internet, d'entitats, d'associacions, de voluntaris, com d'administracions, la Xarxa de Comuns Oberta, Lliure i Neutral Guifi·net configura sistemes de governança i coordinació orientats a la transparència, al manteniment, a la millora de la infraestructura i a la gestió d'aquesta com a Bé Comú. 

 

    2015

El projecte rep el Premi de Banda Ampla de la Comissió Europa en la categoria de model innovador de finançament, negoci i inversió.

 

    2019

El projecte Guifi·net celebra el seu 15è aniversari amb una xarxa de radioenllaç consolidada arreu del territori i amb molts projectes d'estesa de fibra òptica a través de la col·laboració entre diferents participants que configuren la Fundació Guifi·net

   

     Actualment


El projecte es manté consolidat i segueix creixent arreu de l'Estat. Des de la Fundació Guifi·net continuem treballant per:

  • Fomentar el Dret Humà (ONU, 2011) d'accés a Internet a la societat sense discriminacions de cap tipus i amb la voluntat d'eliminar la bretxa digital.

  • Impulsar la Xarxa de telecomunicacions de Comuns, Oberta, Lliure i Neutral a través de mecanismes de coordinació en col·laboració amb empreses operadores que ofereixen serveis a Internet, instal·ladores, entitats, associacions, administracions, voluntaris i persones usuàries de la xarxa Guifi·net.  

  • Promoure un model econòmic social i col·laboratiu a través d'operadors locals.