Roger Baig obtiene Cum Laude en su tesis doctoral sobre infraestructuras colectivas

Guifi·net como ejemplo de Red Comunitaria en su estudio

El passat 18 de novembre, a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), va tenir lloc la defensa oral de la tesi doctoral de Roger Baig Viñas, membre voluntari del projecte guifi·net i extreballador de la Fundació. L'estudi porta per títol Development and management of collective network and cloud computing infrastructures (Desenvolupament i gestió d'infraestructures de xarxes col·lectives i computació al núvol) i està adscrit al Departament d'Arquitectura de Computadors. 

La tesi l'ha dirigida Leandro Navarro Moldes, professor del Departament d'Arquitectura Informàtica (UPC), voluntari també de Guifi·net  i membre de l'Associació per a l'Expansió de la Xarxa Oberta. L'estudi ha comptat amb l'assessorament de Ramon Roca Tió, president del patronat de la Fundació Guifi·net i membre cofundador del projecte Guifi·net.

Text d'Odoo i bloc d'imatge

La tesi, que ha obtingut la nota d'excel·lent Cum Laude, constitueix una investigació sobre models de governança i participació en la construcció d'infraestructures de xarxa en model de comuns. Explora aspectes com l'escalabilitat i sostenibilitat. El treball analitza i formalitza diversos aspectes clau d'organització, finançament, desplegament i operació d'infraestructures de xarxa i de computació al núvol de tipus participatiu, de propietat i gestió col·lectiva en contrast amb el model privatiu i no participatiu. La tesi fa un estudi i validació del model Guifi·net, com a cas d'èxit d'iniciativa ciutadana en la construcció d'infraestructura de xarxa comunitària, a la vegada que proposa un model que es pot generalitzar per d'altres infraestructures. 

Des de la Fundació Guifi·net donem l'enhorabona a Roger Baig Viñas per la seva tesi i per la dedicació incansable en el model de xarxa comunitària i ciutadana. 

Aprofitem per dir-vos que organitzarem una presentació pública en català de la tesi, aviat us farem saber quina serà la data i el lloc. 


Comparte la notícia