Swatantra'17

Entrevista a Ramon Roca | 2/2/2018

 

Entrevistem a Ramon Roca, president de la nostra Fundació perquè fa poc va anar a l'Índia, concretament a la regió de Kerala a presentar el projecte guifi.net a l'esdeveniment anomenat Swatantra’17.

En que consistia l’esdeveniment?

L'estat de Kerala històricament ha donat molt suport a iniciatives lliures, hi ha diferents projectes sense ànim de lucre, fa 15 anys cada dos o tres anys organitzen aquest esdeveniment.

Amb quins idiomes es presentava l’esdeveniment?

L'esdeveniment es presentava amb llengua anglesa, però també feien servir el seu idioma, el Malaiàlam que no només es parla a l'Índia sinó també es parla a certes zones al sud-est asiàtic.

Quants dies hi vas estar i de què quin era el contingut?

Vaig ser tres dies a l'esdeveniment i parlàvem, bàsicament, de programari lliure. També es van programar entrevistes amb el govern per parlar dels seus projectes. Allà es parlava de tots els aspectes relacionats amb programari obert, sobre recursos sanitaris, desenvolupament, tractament d'imatge, ...., en definitiva, tot tipus de projectes, on jo vaig fer una xerrada de xarxes comunitàries.

Que et va fer decidir anar-hi? Ja havies visitat l’Índia?

A l'Índia ja hi havia anat altres vegades, feia uns deu anys que no visitava el país, em van parlar per tornar a anar-hi a fer una xerrada sobre xarxes comunitàries. A guifi.net tenim un reconeixement internacional, la gent ens identifica com una de les xarxes comunitàries més grans del món. El que em va fer anar a Swatantra era el fet que no era només anar a parlar allà sinó que també hi havia un projecte a nivell estatal que en diuen "tafon" on volien portar fibra a tot l'estat.

Que és el que més et va cridar l’atenció de la regió de Kerala? Política, demografia, medi ambient, ...

Kerala és un estat molt bonic que està al sud de l'Índia i si has estat algun cop a l'India saps que hi ha molta diferència entre rics i pobres, en canvi a Kerala, per una banda, no hi ha tanta densitat de població, i per l'altra, el nivell de vida està molt més igualat i no hi ha tanta diferència entre persones riques i pobres.

Dels projectes que hi vas veure, què és el que més et va cridar l’atenció?

Van haver-hi molts projectes interessants, n'hi havia un que el presentava un home de les illes Canàries, Luis Alba, el projecte "Geneohealth" consisteix en com gestionar i informatitzar hospitals i s'ha fet a diferents països africans. Amb creació multimèdia, hi havia uns holandesos que presentaven un programa lliure, Blender, per modelat en 3D, i uns francesos de Tolosa de Llenguadoc que fan dibuixos animats també amb programari lliure.

Com van percebre el model i la Fundació guifi·net?

El van percebre bé, de fet l'estat de Kerala sempre ha estat obert a programari lliure, però no sabem com percebran el nostre projecte les empreses de Kerala.

Penses que en un futur hi haurà possiblitats de fer guifi·net a Kerala?

El concepte sí, però hi ha coses que ens falten millorar aquí, a casa nostra, conceptualment ho tenim molt treballant, també la part tècnica i pràctica de les compensacions, fa molts anys que ho estem fent i aplicant a diferents zones i amb diferents nivells, però el què ara estem, per exemple amb les compensacions té un elevat component de treball manual, vull dir que en quan a aspectes tècnic, de qualitat i de governança del model, els tenim clar, treballats i en aplicació però amb una dependència molt gran de les persones. Aquest és un aspecte a millorar en el que la Fundació està posant-hi esforç. Quan tinguem això, el model serà exportable, a Kerala o a on faci falta.

Ara mateix hi ha algun altre país on guifi·net es podria desenvolupar? És viable de tirar endavant un projecte en zones amb models d’accés a sistemes de telecomunicacions amb estats poc avançats?

Sí, persones interessades ni hi ha hagut sempre, el què passa és que potser no ho anomenen guifi·net però, com que estem desenvolupant un model obert, són molt semblants. De forma expressa, igual que ara hi ha a Kerala, hi ha més iniciatives, com la organitzada a la República Dominicana, l’anomenat programa "Voluntarios por la fibra". També mantenim contacte amb una persona de Ghana que vindrà a aquest mes per fer una immersió i formació. Aquesta setman hem estat parlant amb gent de Síria. Per desgràcia, hi ha molts llocs al món on encara no hi arriba Internet en condicions o, directament, no en tenen, des de la Fundació intentem ajudar a tothom que ho necessiti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Categories Català

La Fundació guifi.net denuncia als Serveis Territorials de Girona i al Govern d'Espanya per aturar desplegaments de fibra òptica en pobles petits

12/11/2017

Podeu llegir la nota de premsa en aquest enllaç.
Puede leer la nota de prensa en este enlace.

La Fundació guifi·net denuncia als Serveis Territorials de Girona i al Govern d'Espanya per aturar-nos desplegaments de fibra òptica en pobles petits, tot incomplint les normatives europees, alentint el desplegament de l'Internet d'alta velocitat i afavorint els oligopolis de les telecomunicacions.

La darrera setmana de novembre de 2017, els Serveis Territorials de Girona van donar ordre de paralitzar el desplegament de fibra òptica entre Aiguaviva i Vilobí d'Onyar i van obrir un expedient sancionador a la nostra Fundació argumentant que el desplegament no estava autoritzat quan, en aplicació de les normatives europees, les quals coneixen perfectament, hauria d'estar-ho.

L'aplicació de les directives europees és responsabilitat del Govern d'Espanya i, més concretament, la responsabilitat de l'aplicació de la directiva 2014/61/CE recau en el Ministerio de Energía, Turismo y Agenda Digital del Govern d'Espanya, ja que serveix, entre altres coses, per acomplir l'Agenda Digital, facilitant els desplegaments i reduir-ne el seu cost simplificant les autoritzacions. Actualment, a resultes de l'aplicació del article 155 de la Constitució, els Serveis Territorials de Girona també depenen del Govern d'Espanya. Des de la Fundació guifi·net hem intentat posar-nos-hi en contacte per tractar aquests assumptes, però sense cap èxit. A més a més, de fet, l'incompliment d'aquesta normativa és generalitzat en l'àmbit de qualsevol administració espanyola.

Sobre aquests afers, només el Parlament Europeu ens ha contestat a les nostres peticions. En la seva resposta ens han confirmat que ha de ser d'aplicació la nova normativa. També ens animen a denunciar quan creguem que s'incompleixen els nostres drets, cosa que hem fet en primera instància i sense perjudici de que, si cal, més endavant també acudim a altres tribunals, davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La Fundació guifi·net és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu l'arribada d'Internet a tothom a través d'una xarxa oberta, lliure i neutral com a bé comú. Per fer-ho, la nostra vocació és la de col·laborar amb les administracions. Des de sempre ho hem fet, principalment amb Ajuntaments petits, en tant que compartim objectius. Per això lamentem que en ocasions ens trobem amb administracions que en comptes de col·laborar, posen inconvenients, i encara més quan ho fan saltant-se la normativa vigent.

Categories Català

Proposta de mínims sobre Internet per als programes electorals dels partits polítics

11/20/2017
Atesa la evident importància que té Internet en qualsevol àmbit i ateses les conseqüències que se’n poden derivar quan es passa per alt, des de la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi·net volem ajudar fent una proposta agnòstica del que creiem que ha de ser un posicionament de mínims de qualsevol partit polític en el seu programa electoral.
 
Es tracta d'una proposta de mínims pensada perquè pugui ser adoptada per tots els partits polítics independentment de la seva orientació. Des de la Fundació ens posem a la disposició de qui vulgui qualsevol aclariment.
 
Podeu llegir el document que hem fet arribar a tots els partits polítics que concorren a les eleccions del 21 de desembre en aquest enllaç i l'entrada com a recurs de la Fundació en aquest enllaç.
Categories Català

Regional Internet Development Dialogue: Internet of Opportunity for Local Communities in Europe

Ramon Roca participa a "Connectant les regions remotes d'Europa" | 11/12/2017

Ramon Roca, president de la Fundació guifi·net, ha participat al Diàleg sobre el Desenvolupament Regional d'Internet organitzat pel CEPS i ISOC-EU.

Podeu veure la intervenció a partir del minut 5:29:30.

La Fundació guifi.net se suma a l'aturada de país per rebutjar la violència exercida l'1 d'octubre per la guàrdia civil i la policia nacional contra els ciutadans i ciutadanes de Catalunya

10/2/2017

Amb motiu dels episodis de violència injustificada i injustificable exercida l'1 d'octubre per la guàrdia civil i la policia nacional, manifestem el nostre rebuig, la nostra indignació i la nostra condemna més enèrgica.

Creiem que l'ús de la força contra els ciutadans i ciutadanes és intolerable en democràcia i que la violència –per definició-- no pot ser mai proporcionada.

Més enllà de les diverses posicions polítiques de totes les persones, reiterem que l'única via possible en qualsevol conflicte és el diàleg i no ens cansarem de reivindicar-lo com a única arma legítima en democràcia.

Per tot això, la Fundació guifi.net es suma a l'aturada de país prevista per al dia 3 d'octubre.

Categories Català

Reportatge sobre Guifi.net a la Biblioteca Perafita (Lluçanès)

8/28/2017

Breu reportatge sobre com es va desenvolupar la xarxa Guifi.net a Perafita, amb la col·laboració de la ciutadania i l'administració local.

2a Trobada de Xarxes Comunitàries a l'Àfrica

Nairobi, Kènia, 22 al 28 de maig de 2017 | 6/29/2017

La setmana del 22 al 28 de maig de 2017 va tenir lloc a Nairobi, Kènia, la 2a Trobada de Xarxes Comunitàries a l'Àfrica (Second Summit on Community Networks in Africa). L'esdeveniment va ser organitzat per la Internet Society (ISOC), coubicat amb l'African Internet Summit 2017 (AIS'17). Guifi.net va ser convidada a participar per tal de compartir experiències, explicar la seva història i evolució, i exposar l'aposta de la Fundació Guifi.net per un model de sostenibilitat econòmica del projecte basada en una gestió de la infraestructura com un bé comú.

Els objectius de la trobada foren diversos. Per una banda, reunir el màxim nombre d'impulsors i desenvolupadors de xarxes comunitàries d'arreu de l'Àfrica, vinguts de tot el continent (amb especial presència de Sud-Àfrica, també de Namíbia, Camerun, la República Democràtica del Congo, el Txad, Uganda, etc., així com participants locals de Kènia) per tal d'intercanviar experiències i conèixer de prop el treball que s'està fent en cadascun dels casos, les particularitats de l'entorn socioeconòmic, les dificultats amb què s'enfronten, les pràctiques que han resultat satisfactòries i els casos d'èxit aconseguits. Per l'altra, oferir formació tècnica sobre xarxes de telecomunicacions especialment enfocada al desplegament de xarxes comunitàries mitjançant tecnologia Wi-Fi. Addicionalment, la trobada també tenia com a objectiu l'enfortiment dels vincles entre les diferents xarxes comunitàries i buscar nous mecanismes de col·laboració (per exemple, en l'adquisició i importació de maquinari de xarxa, un greu problema compartit per participants de diversos països).

Durant els tres primers dies de la trobada, el Professor Ermano Pietrosemoli, de l'International Center for Theoretical Physics (ICTP) de Trieste, Itàlia, va impartir un curs tècnic intensiu sobre conceptes bàsics de xarxes (dispositius, instal·lacions, configuració, adreçament, encaminament, etc.) orientat a que els participants puguin aplicar-los a l'hora de desenvolupar els seus respectius projectes de xarxes comunitàries.

La jornada del 25 va servir, primer, per posar en comú l'estat dels diferents projectes de xarxes comunitàries i posar-se al dia de la seva evolució des de la primera trobada, que va tenir lloc el novembre de 2016. L'organització també va convidar els nous participants, Guifi.net i Altermundi, a presentar els seus projectes . Després d'això, els continguts del dia 26 es van enfocar més cap a la sostenibilitat (especialment econòmica) de les iniciatives de xarxes comunitàries participants, mitjançant la compartició i l'anàlisi d'experiències satisfactòries, com és el cas de la gestió de la infraestructura de xarxa com un bé comú que aplica Guifi.net.

Durant els dies 27 i 28, els participants van tenir l'oportunitat de posar en pràctica els coneixements adquirits durant el curs de xarxes treballant en el desplegament d'infraestructura per a la xarxa comunitària del projecte Tunapanda, que té com a missió afavorir el desenvolupament cultural, social i econòmic a una de les zones més desfavorides de Nairobi i de Kènia, la favela de Kibera (segons les dades oficials, la més gran de tot el continent). En col·laboració amb els actors locals, es van connectar mitjançant radioenllaços Wi-Fi de mitja distància la seu de Tunapanda amb una escola, un centre comunitari i un biocentre. Durant el procés, els monitors i formadors responsables dels centres van fer palès el seu convenciment de que el desenvolupament del barri i la seva població passa necessàriament per una combinació d'educació, millores en les condicions sanitàries i progrés econòmic en què les noves tecnologies i l'alfabetització digital esdevenen eines transversals importantíssimes per assolir les fites.

Més enllà dels espais formals de la trobada, la convivència dels membres de les diferents xarxes comunitàries durant diversos dies va propiciar trobades i debats per tractar temes que són, en major o menor grau, comuns i presents a totes les comunitats, com la sostenibilitat dels projectes, la participació de la població local, l'escletxa digital, les baixes taxes d'alfabetització i accés a l'educació, la precarietat econòmica de l'entorn on es desenvolupen, la censura i el control estatal de l'accés a Internet, etc.

La trobada ha fet visibles els diferents estats de consolidació i maduresa de les diferents xarxes comunitàries participants, des d'incipients projectes que busquen mecanismes per eludir la censura i els talls d'Internet imposats pels governs per tal d'intentar evitar o apaivagar protestes i mobilitzacions polítiques, fins d'altres que han assolit una escala prou gran com per plantejar-se ja estratègies per assegurar la seva sostenibilitat econòmica a mig termini. Si una idea és clarament comuna entre tots els projectes i iniciatives, és el fet que la xarxa comunitària com a mitjà d'accés a una Internet oberta, lliure i neutral serà clau en el desenvolupament econòmic, cultural, social i polític de les comunitats que hi participin. En aquest sentit, la ISOC fa una aposta en ferm i dedica recursos a facilitar i aconseguir que les xarxes comunitàries siguin vertaderes eines d'empoderament de cara al futur proper, a l'Àfrica i arreu del món.

Categories Català

La Fundació guifi.net denuncia a la Generalitat de Catalunya per alentir el desplegament de la fibra òptica i afeblir la competència afavorint l'oligopoli de les telecomunicacions.

5/22/2017

La Fundació guifi.net és una entitat sense ànim de lucre que té per objectiu l'arribada d'Internet a tothom a través d'una xarxa oberta, lliure i neutral com a bé comú.

Amb aquest objectiu fa anys que promou el desplegament d'una xarxa de fibra òptica a Catalunya. Com a conseqüència d'aquest desplegament ha de fer front al pagament d'una taxa proporcional als metres de fibra desplegats en carreteres. L'import d'aquesta taxa de caràcter anual és superior al cost de la fibra i no s'aplica als grans operadors de telecomunicacions que ja han desplegat les seves xarxes.

Tot plegat alenteix i sovint impedeix que arribi Internet de qualitat especialment al territori ubicat fora de les àrees urbanes, dificulta la lliure competència i afavoreix de forma descarada als grans operadors de telecomunicacions.

Una taxa com aquesta, és clarament il·legal per desproporcionada i contrària a la competència, per això, la Fundació guifi.net presenta la denúncia a l'Autoritat Catalana de la Competència i espera que aquesta resolgui la qüestió amb celeritat i de forma que sigui favorable a la lliure competència en igualtat de condicions per al benefici de la millora de les telecomunicacions al país.

Nota de Premsa

Adjuntem Nota de Premsa amb informació de la demanda presentada. Per ampliar la informació poden trucar al telèfon 93 250 46 58 o escriure a l'adreça fundacio@guifi.net

Categories Català

IEEE Internet Inclusion Advancing Solutions

La Fundació Guifi.net participa al taller organitzat per l'IEEE | 4/26/2017

La Fundació guifi·net, arran de la seva col·laboració amb el projecte netCommons, ha participat al IEEE Internet Inclusion Workshop que ha tingut lloc a Washington, D.C., (EEUU) durant els dies 24 i 25 d'abril de 2017.

Acte durant el taller IEEE Internet Inclusion Advancing Solutions

Roger Baig, treballador de la fundació, ha liderat el grup de treball sobre "Xarxes comunitàries", junt amb el professor de la UPC Leandro Navarro. Aquest esdeveniment forma part d'una sèrie en la qual hi ha involucrats participants de diversos àmbits on s'han destacat les oportunitats existents per accelerar el procés de connexió del 60% de la població global que, s'estima, roman desconnectada arreu del món.

A les conclusions finals, Vint Cerf ha mencionat la importància de les xarxes comunitàries a l'hora d'afavorir la connexió i com d'important és treballar per eliminar els obstacles que frenen el desenvolumapent de xarxes comunitàries per donar l'oportunitat a les poblacions d'unir-se i expandir la Internet pública.
Categories Català

La Fundació Guifi.net esdevé membre de l'APC

4/24/2017
Logo APCLa Fundació Guifi.net ha esdevingut recentment membre de l'APC¹ (Association for Progressive Communications). L'organització, d'abast mundial, és una xarxa d'entitats que promouen i ajuden a la gent a accedir a Internet allà on no n'hi ha o no és assequible, col·laboren amb comunitats per utilitzar les tecnologies de manera que puguin desenvolupar els seus drets, i asseguren que les polítiques governamentals relacionades amb la informació i les comunicacions serveixen als millors interessos de la població en general, especialment de la gent que viu en països en vies de desenvolupament.

La visió de l'APC

Tothom ha de tenir un accés fàcil i assequible a un Internet lliure i obert per tal de millorar la seva vida i crear un món més just.

La missió l'APC

La missió de l'APC és empoderar i donar suport a organitzacions, moviments socials i individuals, mitjançant i a l'hora d'usar les tecnologies de la informació i les comunications (ICTs) per construir comunitats i iniciatives estratègiques amb l'objectiu de fer contribucions significatives pel desenvolupament humà equitatiu, la justícia social, els processos polítics participatius i la sostenibilitat mediambiental.

 

Podreu trobar més informació sobre l'organització, els seus projectes i les seves línies d'actuació a la seva pàgina web.

 

¹ APC - Association for Progressive Communications - https://www.apc.org
Categories Català